pondelok 13. februára 2012

Tepelné čerpadlo v porovnání s jinými systémy topení

Efektivní ohřev vody, která se používá jako tepelné médium v ​​systému topení vodou a zásobování teplou užitkovou vodou je stále aktuální otázkou při návrhu otopné soustavy a využívaného tepelného zdroje.

Velký počet rozumně uvažujících lidí se s nástupem chladného počasí a zimy začíná mnohem více zabývat otázkou volby topného systému. Nabídka trhu v této oblasti jako jsou: kotle, radiátory, čerpadla a pod. dává námět na uvažování nad tím, jaká kritéria jsou nejpodstatnější a pro kterou volbu se rozhodnout.

Každý z využívaných zdrojů tepelné energie - ropa, uhlí, plyn, dřevo nebo elektřina - má své přednosti.
Velmi rozšířené topení plynovými kotly se stává z několika důvodů (neustálý dramatický růst ceny, problémy v dodávkách v zimním období 2008-2009, pokles tlaku, vysoké riziko výbuchu, resp. ožáru,) méně zajímavou formou než kterékoliv jiné tepelné médium.
Kotle na tuhá paliva jsou výhodné především z pohledu relativně nízké ceny a schopnost pracovat bez elektrické energie. Nevýhody - nutnost nepřetržitého monitorování spalování, nemožnost plné automatizace kotelny, třeba denní čištění kotle a to ještě nemluvě o negativních dopadech na životní prostředí.

Elektrické kotle - topení prostřednictvím nich představuje ekologicky čistou alternativu. Argument proti jejich použití je hlavně ekonomický, protože i ceny elektrické energie zaznamenávají výrazný nárůst.

Naftové kotle - nafta je zdaleka nejvíce ověřeným a všestranným palivem, které nevyžaduje společné rozvody jako jsou plynové potrubí, trafostanice a elektrické sítě. Cena kotle spolu s provozními náklady jsou z pohledu současnosti a budoucnosti velmi vysoké, čímž i málo perspektivní.

Pokud se vezmou v úvahu všechna kritéria jako jsou: nízké pořizovací náklady, spolehlivé a nenáročné ovládání, téměř dokonalá čistota, velký teplotní komfort a relativně nízké provozní náklady, vychází závěr, že topný systém pomocí tepelného čerpadla je správné rozhodnutí. Efektivní náhradou plynových kotlů, kotlů na tuhá / tekutá paliva nebo topení elektrickým proudem bude nepochybně topný systém na bázi tepelného čerpadla.

Tepelné čerpadlo a jeho přednosti:

  • Už v současnosti jsou tepelná čerpadla efektivnější než naftové kotle nebo elektrické topení. Dá se očekávat, že nárůst cen energií bude i nadále pokračovat, protože světové zásoby ropy a plynu zůstaly jen na 40, resp. 60 let. Není pochyb, že v důsledku tohoto trendu tepelná čerpadla předčí i plynové kotle.
  • Úspory, které lze dosáhnout během 10-leté provozu tepelného čerpadla ve srovnání s elektrickým vytápěním se pohybují od 625.000 Kč do 1,500.000 Kč za 20 let.
  • Kromě přímého ekonomického efektu, tepelné čerpadlo je absolutně šetrný zdroj tepla k životnímu prostředí, a bezpečný z pohledu požáru a výbuchu.
  • Protože tepelná čerpadla nepoužívají pro svůj provoz žádné paliva, přirozeně náklady na jejich provoz nebude závislé na změnách cen energií.
  • Životnost tepelného čerpadla je nesrovnatelně vyšší než u klasického kotle, a proto investice do budoucnosti a pro budoucí generace.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára